Weersverwachting voor Gouda en omgeving.
  

Opgesteld door Jan Willem de Wit op donderdag 26 april 2018 om 05.00 uur. 

 

Buien en zonnige momenten!

 

Vandaag is er een mix van zonnige momenten en buien en wordt het met een graad of 12 de koelste dag van deze week. Koningsdag en zaterdag wordt het met gemiddeld 16 graden een stuk warmer. Op beide dagen blijft het overdag droog. Zondag vallen er mogelijk stevige buien in het Groene Hartgebied. 

Vandaag schijnt in het Groene Hartgebied de zon regelmatig. Er zijn talrijke stapelwolken boven de Goudse regio te zien en uit sommige exemplaren kunnen buien ontstaan. Een klap onweer is daarbij ook mogelijk. Het wordt circa 12 graden in de Goudse regio en daarmee is het de koelste dag van deze week. Dit is een graad of 3 onder het langjarig gemiddelde. Normaal is een maximumtemperatuur van 15 graden Celsius in de laatste decade van april. Door de matige westenwind (windkracht 4 Beaufort), voelt het erg fris aan.

Tijdens Koningsavond is de buienkans nihil en is tot zonsondergang de zon nog regelmatig van de partij in het Goudse weerbeeld. De temperatuur daalt in de loop van de Koningsavond naar circa 8 graden Celsius. De naar zuidwest draaiende wind neemt geleidelijk in kracht af en wordt zwak tot matig, windkracht 2 tot 3 Beaufort.

Er staat eveneens een droge Koningsnacht op de planning. De naar zuid draaiende wind is (zeer) zwak, windkracht 1 tot 2 Beaufort en er zijn brede opklaringen. Aan het eind van de nacht neemt vanuit een zuidelijke richting de hoge sluierbewolking geleidelijk toe. Het wordt behoorlijk fris met minima rond 5 graden Celsius in de Goudse regio. De zuidwestenwind is (zeer) zwak, windkracht 1 tot 2 Beaufort.

Na een tamelijk frisse start loopt de temperatuur tijdens Koningsdag op naar een graad of 12 rond het middaguur. Er trekken uitgestrekte wolkenvelden over het Groene Hartgebied en soms breekt een waterig zonnetje door. In de middag zou in het uiterste westen van het Groene Hart uit de bewolking een lichte regenbui kunnen vallen, maar veel stelt het waarschijnlijk niet voor. De middagtemperatuur loopt in de loop van de middag op naar een maximum van 15 graden Celsius. In de ochtend is de zuidenwind zwak (2 Beaufort) en in de middag steekt een matige zuidenwind (3 tot 4 Beaufort) op. Aan het begin van de avond neemt de bewolking verder toe en wordt dikker, mogelijk trekt later in de avond een neerslagzone het Groene Hart binnen. Het kan dan licht gaan regenen.

In het aankomend weekend is de over het algemeen matige wind (3 tot 4 Beaufort) noordoostelijk en stijgt de middagtemperatuur naar circa 17 graden Celsius. Het weerbeeld bestaat zaterdag uit een mix van uitgestrekte wolkenvelden, zonnige perioden. Het blijft zo goed als zeker droog. Zondag is het overwegend bewolkt en vallen er waarschijnlijk stevige buien. De zon is dan slechts sporadisch te zien.

 

Weersverwachting Gouda voor de komende 60 uur

Gouda mosimage

 

Neerslag verwachting voor Gouda de komende 3 uur

Neerslag verwachting voor Gouda

 

15 daagse trend (weerpluim) van het Europeese weermodel ECMWF

Koel voor eind april. Vanaf de maandwissel geleidelijk warmer.

Weerpluim temperatuur

Uitleg over de weerpluim en een eenvoudige weergave ervan is te vinden op www.meteo-gouda.nl/verwachting-weerpluim 

De normalen (langjarige gemiddelde over de afgelopen 30 jaar (1980-2010)) voor Gouda:     

 

Van 21 tot en met 30 april:

De gemiddelde maximumtemperatuur bedraagt 15,8 graden.

De minimumtemperatuur ligt in deze periode op 5,8 graden.

Normaal valt er 13,6 mm aan neerslag en schijnt de zon gedurende 65,7 uur.

 

Kans op warme of hitte!

 Kans op warmte en hitte

 

Kans op bewolking of zonneschijn!  

Zonneschijn

 

Kans op onweer!

Onweerskans