Opgesteld door Jan Willem de Wit op zondag 22 september 2019 om 20.30 uur. 

 

Windhoos waargenomen vanuit Krimpen aan den IJssel!

Astronomische herfst begint met regenbuien en meer wind!

Dinsdag en woensdag passeren restanten van Humberto!

 

Zondagavond zien we een scherpe vore van zuidwest naar noordoost over het Groene Hartgebied trekken. De vore wordt tamelijk snel gevolgd door een koufront met regenbuien en met name in de avond ook onweersbuien. Vervolgens trekt dit koufront komende avond en in de nacht naar maandag van zuidwest naar noordoost over onze omgeving, waarbij er op hoogte enige golfvorming optreedt. Maandag overdag blijft dit front boven het Noordwesten van Duitsland slepen en bevindt het front zich op hoogte nog lange tijd boven het noordoostelijke deel van Nederland. Maandagmiddag en maandagavond volgt er nog een zwakke trog vanuit een zuidwestelijke richting.

Een hoogtelaag ligt dinsdag iets ten zuiden van Groenland en trekt in de loop van de nieuwe week naar Schotland. Aan de zuidflank en oostflank van dit hoogtelaag is de stroming overwegend zuidwestelijk en cyclonaal, waarbij frontale zones over onze regio trekken. In het weekeinde van zaterdag 28 en zondag 29 september trekt het hoogtelaag via het noordelijke deel van de Noordzee naar Scandinavië. Na volgend weekend is de verwachting wat betreft temperatuur, wind en weerbeeld erg onzeker! De onzekerheid op de langere termijn heeft te maken met de mogelijke interactie van tropische cyclonen, waarvan restanten Europa vanuit een zuidwestelijke richting naderen. De komende 2 weken worden namelijk meerdere orkanen verwacht op de Atlantische Oceaan.


Zondagavond neemt vanuit het zuidwesten de kans op stevige regenbuien en onweersbuien toe. Daarbij kunnen ook hagel en windstoten voorkomen. De wind waait uit richtingen tussen zuidoost en zuid en zwakt af naar zwak, windkracht 2 Beaufort.

De buienlijnpassage met shelfcloud, vanavond omstreeks 19.45 uur boven de Goudse regio. Stevige windvlagen, weinig neerslag, geen onweer. Foto Bert van Dijk, Gouda.

Locatie foto: Omloopswetering/Baarsjeskade, Gouda/Waddinxveen.

In de nacht naar maandag trekt het fors buiengebied van zuidwest naar noordoost over het Groene Hartgebied en zal de kans op onweer en hagel snel verdwijnen. De meeste neerslag wordt berekend voor de tweede helft van de nacht. De temperatuur daalt naar een graad of 14 in de Goudse regio. Aan het begin van de nacht naar maandag ruimt de wind van zuid naar west en is zwak tot matig, windkracht 2 à 3 Beaufort.

Maandag zijn er uitgestrekte wolkenvelden boven het Groene Hartgebied zichtbaar en vallen er nog enkele lichte regenbuien. Aan het eind van de ochtend wordt het droog. Maandagmiddag is het op een enkele lokale regenbui na droog en kan de zon af en toe schijnen. Het wordt maximaal 19 graden Celsius. De wind wordt in onze regio aan het begin van de ochtend zuidwestelijk en zwak (2 Beaufort) tot matig (3 Beaufort) van kracht. In de avond zijn de buien uit onze regio verdwenen en blijft het droog.

Dinsdag kunnen we opnieuw buien verwachten dankzij een storing. In deze storing zijn de restanten van ex-orkaan Humberto opgenomen. In de ochtend komen bij ons in het westen van Nederland al buien voor en is het bewolkt. Dinsdagmiddag is het nat  met stevige herfstbuien. Het is zacht in de Goudse regio met circa 20 graden Celsius. De wind waait uit zuidelijke richtingen en is matig, windkracht 3 à 4 Beaufort.

Woensdag en donderdag is de middagtemperatuur met 18 graden Celsius voor eind september. Het blijft wisselvallig met op beide dagen buien en veel bewolking. Woensdagochtend passeren de laatste restanten van ex-orkaan Humberto. Verder is er ook af en toe, maar de bewolking is overheersend. De zuidwestenwind is op beide dagen matig, windkracht 3 à 4 Beaufort.

Vrijdag is het wisselend bewolkt en vallen er enkele regenbuien. De middagtemperatuur komt met 19 graden Celsius weer iets hoger uit dan woensdag en donderdag. De zuidwester blijft matig, windkracht 3 à 4 Beaufort.

Ook in het volgend weekend blijft de zuidwester dominant en wordt de wind hoogstwaarschijnlijk nog iets krachtiger (matig, soms vrij krachtig, windkracht 4 à 5 Beaufort). Bovendien zijn windvlagen tot 55 km./uur mogelijk. Er vallen regelmatig felle buien en de maximumtemperatuur blijft bij 15 graden Celsius steken.

 

Voor de actuele weerdata in Gouda:

https://www.meteo-gouda.nl/weerstations-meetgegevens.php 

In de buurt van Krimpen aan den Lek is vanavond omstreeks 20.20 uur een windhoos waargenomen door Ron de Jager uit Krimpen aan den IJssel! Zie onderstaande foto!


De weersontwikkelingen worden door Weerclub Gouda en Meteo Gouda zoveel als mogelijk actief gevolgd! De weersverwachtingen worden zo vaak als mogelijk aangepast. Echter kunnen kleine veranderingen in de weersontwikkelingen grote gevolgen hebben op de regionale weercondities, waardoor het weerbeeld anders kan uitpakken dan de verwachting aangeeft!     


Weersverwachting Gouda voor de komende 60 uur

Gouda mosimage


Neerslag verwachting voor Gouda de komende 3 uur

Neerslag verwachting voor Gouda


15 daagse trend (weerpluim) van het Europese weermodel ECMWF.

Weerpluim temperatuur

Klik hier om de volledige weerpluim te bekijken. 

 

De normalen (langjarige gemiddelde over de afgelopen 30 jaar (1980-2010)) voor Gouda:   

 

Van 11 tot en met 20 september:

De gemiddelde maximumtemperatuur is in deze periode 18,9 graden Celsius.

De gemiddelde minimumtemperatuur is in deze periode 10,0 graden Celsius.

Normaal valt er 32,3 mm. aan neerslag en schijnt de zon gedurende 43,8 uur.

 

Van 21 tot en met 30 september:

De gemiddelde maximumtemperatuur is in deze periode 18,1 graden Celsius.

De gemiddelde minimumtemperatuur is in deze periode 9,6 graden Celsius.

Normaal valt er 28,7 mm. aan neerslag en schijnt de zon gedurende 42,2 uur.


 

Kans op bewolking of zonneschijn!


Kans op neerslag!


Kans op warme dagen!

 Kans op warmte en hitte


Kans op onweer!