Opgesteld door Jan Willem de Wit op dinsdag 15 januari 2019 om 07.30 uur 

 

De eerste dagen nog zacht met veel bewolking en buien!

Aan het eind van de week kouder, later kans op sneeuw!

 

Tussen een hogedrukgebied bij de Azoren en een randstoring, rond 07.00 uur vanochtend voor de Noorse zuidwestkust, staat er in onze omgeving een westelijke stroming. Restanten van een occlusie boven het oosten van Nederland verlaten aan het begin van de ochtend de oostelijke provincies. We zien daarmee de dauwpunten al langzaam oplopen. Een zwak warmtefront, rond 05.00 uur vanochtend  noordoost-zuidwest georiënteerd  boven het noordwesten van onze landgrens, trekt oostwaarts en bereikt in de eerste ochtenduren de Waddeneilanden. Op grote hoogte trekt het warmtefront al tamelijk snel oostwaarts, maar aan de grond gaat dit iets langzamer door een koude plaklaag. Het grondfront is het beste op dauwpunt te volgen en wordt gekenmerkt door duidelijk slechtere wolkencondities. Uiteindelijk komt vanavond een groot deel van Nederland in de warme sector terecht. Woensdag nadert in de loop van de middag een koufront vanuit het westen, dit koufront wordt rond 19.00 uur nabij de westkust verwacht en in de loop van de avond trekt het over het Groene Hartgebied. Op nadering van het koufront draait de wind naar zuidwest en neemt geleidelijk in kracht toe. 

Aanstaande donderdag passeert een hoogtetrog, waarachter geleidelijk koudere lucht binnenstroomt. Daarna begint de bovenlucht sterker te meanderen en komt de straalstroom aanmerkelijk zuidelijker te liggen. Boven het oosten van de Atlantische Oceaan zien we de neiging naar een diffluent stromingspatroon, waarbij een grootschalige hoogtetrog grofweg van noordwest-Rusland naar de westelijke Middellandse Zee ligt. Tijdens het weekeinde van zaterdag 19 januari en zondag 20 januari ontwikkelt zich ten westen van de hoogtetrog-as een klein hogedrukgebiedje boven het Noordzeegebied, dit resulteert in onze omgeving in een aantal dagen met stralingsweer. Vanaf maandag 21 januari schuift het hoogtepatroon langzaam iets meer naar het oosten en komen frontale storingen dichterbij. Een “koud” lagedrukgebied komt maandag aan de lijzijde van Groenland tot ontwikkeling. Dinsdag 22 januari bevindt zich aan de zuidflank hiervan een actieve randstoring,deze trekt via Ierland naar noordwesten van Frankrijk.


De natuur loopt door het zeer zachte weer van de afgelopen weken een maand voor op schema. De Elzen staan al in bloei en dit kan bij mensen met een allergie hooikoorts veroorzaken. De "voorlente" wordt steeds duidelijker zichtbaar. De komende week komt de tweede lichting Elzenpollen in de lucht. We verwachten tot half maart Elzenpollen in de lucht. De Hazelaar kwam al in december op grote schaal in bloei, waardoor de piek van de eerste bloeiwaarnemingen waarschijnlijk op 31 december is komen te liggen. Vijftig jaar geleden was dat gemiddeld 15 februari (1940 tot en met 1968).


Vandaag  is het meestentijds droog met uitgestrekte wolkenvelden en de zon zal nauwelijks te zien zijn. Er kan uit de dikker wordende bewolking later op de dag af en toe (zeer) lichte motregen vallen, maar veel zal het niet voorstellen. Het wordt met 8 graden iets zachter dan gisteren. De wind waait uit richtingen tussen zuidwest en west, de kracht is matig, windkracht 3 à 4 Beaufort.

Morgen wordt het een overwegend bewolkte dag en valt er vanaf het einde van de middag van tijd tot tijd lichte regen of lichte motregen. Een matige, soms vrij krachtige zuidwestenwind (4 à 5 Beaufort) voert nog steeds vrij zachte lucht naar onze omgeving aan. Het wordt maximaal 7 graden Celsius.

Donderdag komt de temperatuur met circa 5 graden een fractie lager uit. Het wordt een dag met veel buien, maar er is ook ruimte voor de zon. De buien kunnen een winters karakter hebben met hagel en later ook natte sneeuw. Het "gevecht" tussen de zachte lucht en de koude lucht vind dan in ons luchtruim plaats. De noordwestenwind is matig, windkracht 3 à 4 Beaufort.

Vanaf vrijdag neemt de kans op kouder weertype toe. Waarschijnlijk liggen de maxima komend weekend rond 3 graden Celsius en gaan de nachten met lichte vorst gepaard. Het weerbeeld is in het komend weekend overwegend droog. Na het weekend wordt het opnieuw wisselvallig en dit betekent dat de neerslag als sneeuw gaat vallen. De eerste sneeuwlaag van deze winter zal dan voor winterpret gaan zorgen.

Het vooruitzicht naar de derde en laatste decade van de maand januari laat nog iets lagere temperaturen zien, maar het blijft hoogstwaarschijnlijk wisselvallig. De kans op een sneeuwlaag van betekenis neemt dan ook toe.


Nieuwsgierig naar de winterverwachting?

Even klikken op link: JWinterverwachting '18-'19!


De weersontwikkelingen worden door Weerclub Gouda en Meteo Gouda zoveel als mogelijk actief gevolgd! De weersverwachtingen worden zo vaak als mogelijk aangepast. Echter kunnen kleine veranderingen in de weersontwikkelingen grote gevolgen hebben op de regionale weercondities, waardoor het weerbeeld anders kan uitpakken dan de verwachting aangeeft!     


Weersverwachting Gouda voor de komende 60 uur

Gouda mosimage


Neerslag verwachting voor Gouda de komende 3 uur

Neerslag verwachting voor Gouda


15 daagse trend (weerpluim) van het Europese weermodel ECMWF.

Weerpluim temperatuur

Uitleg over de weerpluim en een eenvoudige weergave ervan is te vinden op www.meteo-gouda.nl/verwachting-weerpluim 

  

De normalen (langjarige gemiddelde over de afgelopen 30 jaar (1980-2010)) voor Gouda:     

Van 11 tot en met 20 januari:

De gemiddelde maximumtemperatuur is in deze periode 5,7 graden.

De gemiddelde minimumtemperatuur is in deze periode 0,9 graden.

Normaal valt er 21,2 mm. aan neerslag en schijnt de zon gedurende 20,6 uur. 


Kans op vorstdag en ijsdag!

 


Kans op bewolking of zonneschijn!


Kans op neerslag!

 


Kans op sneeuwval!


Kans op sneeuwdek!


Hellmann Wintergetal!