Weersverwachting voor Gouda en omgeving.  

Opgesteld door Jan Willem de Wit
Zaterdag 20 januari 2018 om 19.30 uur.   

                     

Vanavond lichte regen, vannacht helder met lichte vorst!

 

De komende dagen en is er tamelijk veel bewolking en valt er van tijd tot tijd neerslag met een winters karakter. Met 3 of 4 graden Celsius is het vrij koud in het Groene Hartgebied. Vanaf maandag wordt het zeer zacht met 9 graden Celsius op maandag en dinsdag en 13 graden Celsius op woensdag! Het binnenstromen gaat gepaard met flinke regenval op maandag!

Zaterdagavond trekt een regengebied (lichte neerslagintensiteit) over het Groene Hartgebied. Soms kan er ook even natte sneeuw vallen. Vanavond laat wordt het droog en klaart het af en toe op. Er staat nauwelijks wind, soms is er zelfs sprake van een tijdelijke windstilte. Als er een zuchtje wind staat dan komt deze uit een zuidoostelijke richting. De temperatuur is aan het begin van de avond een graad of 3. Door een dik pakket bewolking koelt het maar zeer langzaam af, aan het eind van de avond is het circa 2 graden Celsius.

In de nacht naar zondag klaart het breed op. Vooral in de tweede helft van de nacht is er vrijwel geen wolkje boven onze omgeving te bekennen. Onder een heldere sterrenhemel koelt het in de Goudse regio af naar -1 graad Celsius. Hierdoor is opnieuw kans op gladheid door bevriezing van natte wegdelen. De wind waait uit richtingen tussen west en noordwest en is (zeer) zwak, windkracht 1 tot 2 Beaufort.

Zondag begint de daglichtperiode met flinke zonnige perioden, maar vanuit het zuidwesten neemt de bewolking halverwege zondagochtend snel toe. Aan het begin van de middag wordt het met circa 6 graden Celsius iets warmer dan zaterdag, maar in de loop van de middag koelt het langzaam af naar een graad of 4 aan het eind van de middag. Vanuit een zuidwestelijke richting is een neerslaggebied in aantocht, maar het blijft tot de avond droog. Als in de avonduren het neerslaggebied arriveert kan er enige tijd (natte) sneeuw vallen bij een dalende temperatuur. Aan het eind van zondagavond is de temperatuur gedaald naar circa 1 graad boven het vriespunt. De zwakke noordwestenwind draait in de loop van de dag via het zuidwesten naar het zuidoosten en neemt in de avonduren toe naar matig, windkracht 3 tot 4 Beaufort. Voor het gevoel is het waterkoud.

In de nacht naar maandag verlaat het regengebied het Groene Hartgebied in oostelijke richting. Daarachter stroomt zachte lucht onze regio binnen en blijft het geheel bewolkt. Aan het eind van de nacht naar maandag is de temperatuur gestegen naar ongeveer 7 graden Celsius. De matige wind (windkracht 3 Beaufort) ruimt van zuidoost naar west.

Maandag en dinsdag waait de wind uit richtingen tussen zuidwest en west en daardoor stroomt nog zachtere lucht onze regio binnen. Het wordt plusminus 9 graden Celsius in de Goudse regio. Daarbij is het geheel bewolkt en valt er een flinke hoeveelheid neerslag. De westenwind is aan het begin van de dag zwak, windkracht 2 Beaufort, maar neemt in de loop van de dag toe naar vrij krachtig, windkracht 5 Beaufort.

In de nacht van dinsdag naar woensdag is het buitengewoon zacht, de minimumtemperatuur komt niet onder 10 graden Celsius uit. Desondanks blijft de bewolking overheersend en valt er soms een beetje lichte regen of lichte motregen, maar meestentijds is het droog. De wind is matig, windkracht 3 tot 4 Beaufort en waait uit richtingen tussen zuid en zuidwest.

Woensdag is het uitzonderlijk zacht voor de laatste decade van januari. Het kan in Gouda zelfs 13 graden Celsius worden! Normaal is een maximumtemperatuur van 5 graden Celsius en een simpel rekensommetje laat zien dat het dus 8 graden zachter wordt dan het langjarig gemiddelde. De zuid-zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig, windkracht 4 tot 5 Beaufort.

Donderdag en vrijdag wordt het iets minder zacht met circa 9 graden Celsius in de middag. In de nachten  liggen de minima rond 5 graden Celsius. Wel houdt ook dan de bewolking de overhand, maar bij een stijgende luchtdruk zal er geen druppel regen meer vallen. De wind waait overheersend ui zuidwestelijke richtingen en is matig tot vrij krachtig, windkracht 3 tot 5 Beaufort.

Volgend weekend wordt ons weer bepaald door een krachtig hogedrukgebied met de kern boven het westen van Frankrijk. De luchtdruk zal volgend weekend in onze regio oplopen naar waarden rond 1043 hPa. De temperatuur is in de weekendnachten een graad of 3, overdag is de maximumtemperatuur circa 8 graden Celsius. De zuidwestenwind is overwegend matig, windkracht 3 tot 4 Beaufort.

We hoeven voorlopig nog niet op koud winterweer te rekenen, in januari zal dat hoogstwaarschijnlijk niet meer gebeuren!

Even klikken voor actuele data: Actuele weerdata Goudse weerstations Meteo Gouda  

 

Neerslagverwachting voor de komende 3 uur!

Sneeuwradar verwachting voor de komende 3 uur

Legenda: Blauw is regen, Geel is natte sneeuw, Oranje is sneeuw!

 

Weersverwachting Gouda voor de komende 60 uur

Gouda mosimage

 

Neerslag verwachting voor Gouda de komende 3 uur

  Neerslag verwachting voor Gouda

 

Weerpluim:

Licht wisselvallig en vrij koud met een lokale bui! Zondagavond regen. Vanaf maandag aanmerkelijk zachter en overwegend droog!

Weerpluim temperatuur

Uitleg over de weerpluim en een eenvoudige weergave ervan is te vinden op www.meteo-gouda.nl/verwachting-weerpluim 

 

Kans op vorstdag of ijsdag!

Temperatuur

 

Kans op sneeuw!

Sneeuwdek

 

De normalen (langjarige gemiddelde over de afgelopen 30 jaar (1980-2010)) voor Gouda:   

Van 11 tot en met 20 januari:

De gemiddelde maximumtemperatuur bedraagt 5,4 graden.

De minimumtemperatuur ligt in deze periode op 0,4 graden.

Normaal valt er 20,8 mm aan neerslag en schijnt de zon gedurende 21,2 uur.

 

Van 21 tot en met 31 januari:

De gemiddelde maximumtemperatuur bedraagt 5,6 graden.

De minimumtemperatuur ligt in deze periode op 0,5 graden.

Normaal valt er 22,1 mm aan neerslag en schijnt de zon gedurende 25,6 uur.