Opgesteld door Jan Willem de Wit op dinsdag 16 oktober 2018 om 05.00 uur.  

 

Opnieuw een warme dag in aantocht, de 144e van het jaar 2018!

Vanaf aanstaande zondag kans op significante weersverandering!

 

Aan de noordwestflank van een hogedrukgebied boven Oekraïne voert een zwakke zuidelijke stroming vandaag van oorsprong continentaal tropische lucht aan. Een Atlantisch lagedrukgebied verplaatst zich in de periode van dinsdag tot en met vrijdag van het zeegebied tussen IJsland en Ierland naar de Noordkaap. Aan de zuidflank hiervan passeren woensdag en donderdag een tweetal zwakke koufronten over onze regio en daarachter bouwt een Atlantische rug van hoge druk op boven onze omgeving. Aan het einde van de week bevindt Nederland zich dan in maritiem polaire lucht. Tijdens het aankomend weekend komen we mogelijk opnieuw tijdelijk in een warme sector van een Atlantische depressie, waarna we uiteindelijk wat dieper in de polaire lucht terechtkomen.


Gisteren was het de warmste 15 oktober, dit is het zoveelste warmterecord van 2018. De laatste dagen worden achter elkaar warmterecords verbroken. Het warmst werd het in Gouda Noord, de maximumtemperatuur liep op naar 24,1 graden Celsius om 14:20 uur. 

Oktober 2018 telt nu 9 warme dagen. Sinds dinsdag jl. is er een unieke reeks van 7 warme dagen (20 graden en warmer) op rij geregistreerd. De andere 2 warme dagen vielen in het eerste weekend van oktober.

 


Vandaag wordt het een droge en tamelijk zonnige nazomerdag. Een storing ligt weliswaar in de nabijheid van onze omgeving en daardoor is het luchtruim boven de Goudse regio niet strakblauw. De meeste zonuren zijn voor de ochtenduren weggelegd, in de middag neemt de bewolking geleidelijk toe. In Gouda en de omliggende dorpen wordt nogmaals een warme dag (een dag met een maximumtemperatuur van 20 graden en warmer) genoteerd. In onze regio kan de temperatuur oplopen naar 23 graden Celsius. De wind is matig, windkracht 3 Beaufort en waait nog steeds vanuit het warme zuiden.

Voor morgen staat bewolking en mogelijk ook een kleine hoeveelheid neerslag op het programma. Met maxima van circa 20 graden is het koeler dan komende dagen, maar nog altijd een graad of 5 warmer dan het langjarig gemiddelde voor halverwege oktober. Als het woensdag daadwerkelijk 20 graden Celsius wordt in Gouda is het de 145e warme dag (een dag met een maximumtemperatuur van 20 graden en warmer) van 2018! Het jaarrecord is dan met 29 dagen verlengd, het vorige record (2003 en 2006) telde 116 warme dagen

Vanaf donderdag moet de maximumtemperatuur fors in gaan leveren en komt hoogstwaarschijnlijk rond 16 graden Celsius uit. Het is daarbij wisselend bewolkt, maar blijft het overwegend droog. Lokaal kan er in het Groene Hart op een bepaald moment van de dag regen vallen, maar de neerslaghoeveelheden zijn minimaal.

Vanaf aanstaande zondag neemt de kans op natter en herfstachtig weertype significant toe.

Hoeveel warme, zomerse en tropische dagen werden  in 2018 in Gouda geregistreerd? 

(Update: 16/10/2018 - 05.00 uur)

Het laatste nieuws over de extreme droogte is te vinden door te klikken op de link hieronder: 

Weernieuws: Extreme droogte!   

De weersontwikkelingen worden door Weerclub Gouda en Meteo Gouda zoveel als mogelijk actief gevolgd! De weersverwachtingen worden zo vaak als mogelijk aangepast. Echter kunnen kleine veranderingen in de weersontwikkelingen grote gevolgen hebben op de regionale weercondities, waardoor het weerbeeld anders kan uitpakken dan de verwachting aangeeft!     

 

Weersverwachting Gouda voor de komende 60 uur

Gouda mosimage

 

Neerslag verwachting voor Gouda de komende 3 uur

Neerslag verwachting voor Gouda

 

15 daagse trend (weerpluim) van het Europese weermodel ECMWF.

De minimumtemperaturen liggen de komende weken tussen 5 en 15 graden Celsius.

De maximumtemperaturen liggen over het algemeen tussen 15 en 24 graden Celsius. 

Weerpluim temperatuur

Uitleg over de weerpluim en een eenvoudige weergave ervan is te vinden op www.meteo-gouda.nl/verwachting-weerpluim 

  

De normalen (langjarige gemiddelde over de afgelopen 30 jaar (1980-2010)) voor Gouda:   

Van 11 tot en met 20 oktober:

De gemiddelde maximumtemperatuur is in deze periode 15,0 graden.

De gemiddelde minimumtemperatuur is in deze periode 7,0 graden.

Normaal valt er 22,7 mm. aan neerslag en schijnt de zon gedurende 38,1 uur.

 

Kans op warme of hitte!

 

Kans op bewolking of zonneschijn!

 

Kans op neerslag! 

 

Kans op onweer!

Onweerskans