Opgesteld door Jan Willem de Wit op zondag 23 februari 2020 om 21.30 uur. 
 

 

Natste dag van het jaar tot nu toe in de Goudse regio!

Laatste februariweek kan 40-50 mm. regen opleveren!

Februari 2020 eindigt extreem nat en extreem zacht!

 

Een zonale stroming blijft ons weerbeeld vrijwel zeker tot het eind van de maand Februari bepalen. Het polaire front golft hierin meermaals over onze regio, waardoor onze gebied te maken heeft met een aantal frontale passages. Richting de maandwissel lijkt de zonale stroming wel iets meer te gaan meanderen.


Natste dag van het jaar tot nu toe!

Sinds middernacht is er al zeer veel regen gevallen in de Goudse regio. De meeste neerslag werd vandaag geregistreerd door het weerstation van de Roei -en zeilvereniging Gouda, daar viel 30,7 mm. in de regenmeter. De weerstations in de Goudse wijken Goverwelle en Plaswijck registreerden beiden 25,4 mm.. Bloemendaal (Meteo Gouda) en Gouda Noord hadden beide 24,4 mm.!

Weerstations Roei -en Zeilvereniging Gouda Plaswijck zijn vandaag de grens van 100 mm. gepasseerd. Roei -en Zeilvereniging Gouda heeft een maandsom van 108,2 mm. inmiddels. Waarnemer Ad Kruijne (Gouda - Plaswijck) heeft inmiddels een maandsom van 101 mm. opgevangen in zijn regenmeter.

Voor alle Goudse weerdata: https://www.meteo-gouda.nl/weerstations-meetgegevens.php


Zeer zwaarste windstoot!

De zwaarste windstoot werd vandaag geregistreerd door het weerstation op het dak van het "Huis van de Stad". Op een hoogte van 43 meter werd een zeer zware windstoot van 107,8 km./uur geregistreerd om 09.56 uur.


Vanavond klaart het breed op en blijft het zo goed als zeker droog. De wind neemt geleidelijk in kracht af. Aan het eind van zondagavond waait de wind matig, windkracht 3 Beaufort uit richtingen tussen west en noordwest. De temperatuur daalt naar een graad of 6 rond middernacht.

In de nacht naar maandag neemt de bewolking opnieuw toe en stijgt vanuit een zuidwestelijke richting de kans op regen. De minima komen rond 3 graden Celsius uit. De wind is zwak tot matig, windkracht 2 à 3 Beaufort. De windrichting is west tot noordwest.

Maandagochtend is het geheel bewolkt en in de loop van de ochtend trekt een gebied met regen van zuidwest naar noordoost over het Groene Hartgebied. De temperatuur loopt vrij snel op van 4 graden Celsius aan het begin van de ochtend naar 10 graden Celsius rond het middaguur. De wind krimpt van west naar zuid en neemt toe naar matig, windkracht 3 à 4 Beaufort.

Maandagmiddag zijn er perioden met regen, maar er zijn ook perioden dat het langer droog blijft. In de tweede helft van maandagmiddag breidt een regengebied (occlussie) zich vanuit een noordwestelijke richting uit over het Groene Hartgebied en gaat het langduriger en wordt ook de neerslagintensiteit hoger. Het wordt maximaal 12 graden Celsius in de Goudse regio. Daarmee blijft het zeer zacht voor de tijd van het jaar. Normaal is de maximumtemperatuur 7 graden Celsius eind februari. De wind ruimt van zuid naar zuidwest en neemt toe naar vrij krachtig, mogelijk krachtig, windkracht 5 à 6 Beaufort. Er zijn opnieuw zware windstoten mogelijk tot 80 km./uur!

Maandagavond trekt het regengebied geleidelijk in zuidoostelijke richting weg. Geheel droog wordt daarna ook niet, want vanuit het noordwesten volgen enkele buien. In de nacht naar dinsdag is er een mix van buien, wolkenvelden en brede opklaringen. Het koelt in de Goudse regio af naar circa 5 graden Celsius.

Dinsdag wisselen zon, stapelwolken en winterse buien elkaar af. Bij deze buien is kans op onweer, hagel en natte sneeuw. De maximumtemperatuur ligt in de Goudse regio rond 9 graden Celsius. Tijdens buien met een winterse lading kan de temperatuur snel dalen naar een graad of 3. Er waait een vrij krachtige westenwind met een kracht van 5 op de schaal van Beaufort. Windvlagen tot 55 km./uur.

Dinsdagavond en in de nacht naar woensdag trekt een gebied met talrijke buien over het Groene Hart. Bij deze buien kan opnieuw natte sneeuw worden waargenomen. Mogelijk wordt het zelfs even wit in onze regio. Het koelt af naar circa +1 graad Celsius. Aan de grond kan het licht vriezen met -1 graad Celsius. Er is kans op gladheid door bevriezing van natte weggedeelten. De wind krimpt in de avond van west naar zuidwest en neemt af naar matig, windkracht 3 à 4 Beaufort.

Woensdag wordt de koudste dag van de week met maxima van 6 graden Celsius. Dit is overigens de normale middagtemperatuur voor de tijd van het jaar. Het weerbeeld bestaat uit wolkenvelden, buien en zonnige perioden. Bij buien is wederom kans op hagel, onweer en natte sneeuw. De wind is overwegend matig, windkracht 3 à 4 Beaufort en ruimt in de loop van de dag van zuidwest naar noordwest.

Richting het weekend blijft het wisselvallig. Elke dag valt er neerslag en is de wind nadrukkelijk aanwezig. De temperatuur loopt tijdelijk op naar 10 graden Celsius op vrijdag en zaterdag. Daarna komt de temperatuur rond normale waarden van om en nabij 7 graden Celsius uit.

De meteorologische winter van 2019-2020 gaat als zeer zacht de boeken in met nauwelijks vorst.


 Voor actuele weergegevens van de 8 Goudse weerstations kunt u kijken op:

https://www.meteo-gouda.nl/weerstations-meetgegevens.php 


De weersontwikkelingen worden door Weerclub Gouda en Meteo Gouda zoveel als mogelijk actief gevolgd! De weersverwachtingen worden zo vaak als mogelijk aangepast. Echter kunnen kleine veranderingen in de weersontwikkelingen grote gevolgen hebben op de regionale weercondities, waardoor het weerbeeld anders kan uitpakken dan de verwachting aangeeft!     


Weersverwachting Gouda voor de komende 60 uur

Gouda mosimage


Neerslag verwachting voor Gouda de komende 3 uur

Neerslag verwachting voor Gouda


15 daagse trend (weerpluim) van het Europese weermodel ECMWF.

Weerpluim temperatuur

Klik hier om de volledige weerpluim te bekijken.

  

Hieronder de langjariggemiddelden (1980<->2010) voor Gouda:  

Van 11 tot en met 20 februari:

De gemiddelde maximumtemperatuur is in deze periode 5,8 graden Celsius.

De gemiddelde minimumtemperatuur is in deze periode 0,9 graden Celsius.

Normaal valt er 16,8 mm. aan neerslag en schijnt de zon gedurende 22,4 uur.


 

Kans op bewolking of zonneschijn:

 

Kans op neerslag:

 

Kans op sneeuwval:

 

 

Kans op sneeuwdek:

 

Kans op vorstdag of ijsdag:

 

IJsgroei:

 

 Hellmann wintergetal: