Opgesteld door Jan Willem de Wit op zondag 22 juli 2018 om 20.00 uur. 

 

Tropische week volgens de laatste berekeningen!

 

Een hoogterug van Spanje naar Denemarken trekt oostwaarts. De as van deze hoogterug passeert in de nacht naar dinsdag het Groene Hartgebied, waardoor er ook in de hogere luchtlagen nog warmere lucht aangevoerd zal gaan worden. Al snel ontwikkelt zich op het drukvlak van 500 hPa (op circa 5500 meter hoogte) een smalle gordel van hoge druk die zich uitstrekt van het Iberisch Schiereiland tot Finland. Hierdoor is de bovenstroming tamelijk rustig, maar met het opdringen van een Atlantisch lagedrukgebied neemt deze net ten westen van ons land wel in kracht toe. Aanstaande zaterdag nadert een koufront, deze gaat volgens de operationele run op zondag en serieuze poging doen om door de hogedrukblokkade heen te breken! Of dit daadwerkelijk gaat lukken is nog maar de vraag! Gaat het lukken dan krijgen we volgende week zondag voor 1 dag forse buien en is het koeler. Daarna volgt waarschijnlijk snel herstel. Zoals het er nu voorstaat wordt het begin augustus tropisch.

De extreme droogte wordt ook in de Goudse regio duidelijk zichtbaar, zoals hierboven in het Steinse Groen.

Foto: Jaap van Dam, Gouda.

Zondagavond is het nog lang aangenaam buitenshuis. Rond zonsondergang (21:45 uur) is het nog 21 graden. De wind neemt sterk af en er is tijdelijk sprake van windstilte.

In de nacht naar maandag koelt het onder een heldere hemel af naar circa 15 graden. De noordwestenwind is (zeer) zwak, windkracht 1 tot 2 Beaufort. Boven weilanden kan door de vrij sterke afkoeling grondmist gevormd worden.

Maandag wordt een zonnige en droge dag, met name in de middag worden mede door de opstijgende warme lucht (warmte-convectie) stapelwolkjes (Cumulus Humilis) gevormd.
De zon heeft daar echter geen hinder van en schijnt uitbundig. Met 30 graden in Gouda is het tropisch, maar nog goed uit te houden. De naar noord draaiende wind is (zeer) zwak, windkracht 1 tot 2 Beaufort.

Dinsdag schakelt de zomer over op een ander kaliber. Het is een groot deel van de dag zonovergoten en het wordt tropisch met 31 graden op de Goudse thermometers. In de namiddag zal er tijdelijk meer bewolking zijn. Dinsdagochtend is er sprake van een urenlange windstilte. In de loop van dinsdagmiddag steekt er een zwakke tot matige noordenwind op met een kracht van 2 tot 3 op de schaal van Beaufort.

Woensdag en donderdag wordt het nog een fractie warmer met 32 graden in de Goudse regio. De luchtvochtigheid zal iets hoger zijn dan de afgelopen tijd, waardoor het benauwder/drukkender zal aanvoelen. De kans op een regenbui of onweersbui wordt geleidelijk groter, maar over het algemeen blijft het zonnig en droog.  In de nachten ligt de minimumtemperatuur rond 19 graden in Gouda. In het centrum van Gouda en de wijken daaromheen komt de temperatuur niet onder de 20 graden Celsius en mogen we spreken van tropische nachten. De noordenwind is (zeer) zwak, windkracht 1 tot 2 Beaufort.

Vrijdag wordt de heetste dag van de week. Voor Gouda wordt een maximumtemperatuur van 34 graden Celsius berekend. Menigeen zal zich met deze hitte en een iets hogere luchtvochtigheid onbehaaglijk voelen. Een depressie op de Atlantische Oceaan begint zich langzaam aan wat te roeren en komt gestaag dichterbij. Een frontensysteem daaraan gekoppeld kan ons dan later op de dag of in de avond en nacht naar zaterdag te bereiken, waardoor de kans op een onweersbui in onze regio toeneemt. De wind waait uit het zuidoosten en is zwak, soms even matig, windkracht 2 tot 3 Beaufort. 

Tijdens het volgende weekend komt het frontensysteem langzaam in de richting van Nederland en doet een serieuze poging om door de barrière van de hitte en  de gordel van hogedruk (hogedrukblokkade) heen te breken. Daardoor maakt de hitte hoogstwaarschijnlijk plaats voor een warm tot zeer warm weertype. In het laatste weekend van juli 2018 neemt de buienkans en onweerskans dan ook geleidelijk toe. Maar als er buien vallen is dit waarschijnlijk nog steeds een druppel op een gloeiende plaat. Er is ontzettend veel neerslag nodig (meer dan 280 mm. (circa 3 en een halve maandsommen) om het potentieel neerslagtekort weg te werken. De temperatuurverwachting voor de middagen is nog vrij onzeker en ligt in het laatste weekend van juli 2018 waarschijnlijk rond een koeler, maar nog steeds zomerse 26 graden. De wind draait opnieuw naar noordelijke richtingen, de windrichting die tijdens langdurige hogedrukblokkaden vaak overheersend is. In het verleden waren in hete, droge zomers ook noordenwinden overheersend, een duidelijk voorbeeld is 1976. Daarna volgt waarschijnlijk snel herstel. Zoals het er nu voorstaat wordt het begin augustus tropisch.

 

Enkele weerfeiten van de eerste helft van de meteorologische zomer - K.N.M.I. - De Bilt:

Aantal warme dagen staat nu reeds op 71! Eerstvolgende is 2003 met 60 warme dagen. Dus 2018 gaat hier met zeer grote voorsprong aan kop.
Aantal zomerse dagen staat nu op 33 en ook hier gaat 2018 aan kop, want de eerstvolgende zijn 2006 en 1976 beiden met 30 zomerse dagen tot en met 20 juli.
2018 heeft tot aan vandaag nog maar 1 tropische dag opgeleverd, waar vele andere zomers er al heel wat meer hadden. De hete zomer van 1976 had er bijvoorbeeld tot aan vandaag al 13 afgeleverd.

Met een warmtegetal van 78,9 staan we op dit ogenblijk op de 3e plaats. 2006 en vooral 1976 met maar liefst 140,3 staan beiden ver boven 2018. Maar het verschil zal volgende week snel kleiner worden.

Met 55 ADS (Boven normale temperatuur, droog en zonnig) dagen staat 2018 alweer bovenaan de lijst. De tweede plaats is voor 1989 met 53 ADS dagen. Dat de zon elke dag uitbundig schijnt vinden we inmiddels normaal. En de cijfertjes geven dat ook aan met 1230 uur zon. Alleen 2003 met 1242 uur zon moeten we nog voor ons dulden.
Dan de droogte, in dit geval het aantal millimeters neerslag gerekend vanaf 1 januari tot aan gisteren. Daarmee staan we met 293 mm op plaats 11. 1996 en 1929 waren met exact 200 mm. neerslag nog veel droger maar kijken we naar het neerslagtekort gerekend vanaf 1 april dan duurt het nog maar enkele dagen en we hebben de recorddroge zomer van 1976 gepasseerd! 


Dit zijn de voorlopige resultaten voor de eerste helft van de metorologische zomer. De laatste decade van juli, geheel augustus en september moeten nog komen.

 

Het laatste nieuws over de extreme droogte is te vinden door te klikken op de link hieronder: 

Weernieuws: Extreme droogte!

De weersontwikkelingen worden door Weerclub Gouda en Meteo Gouda zoveel als mogelijk actief gevolgd! De weersverwachtingen worden zo vaak als mogelijk aangepast. Echter kunnen kleine veranderingen in de weersontwikkelingen grote gevolgen hebben op de regionale weercondities, waardoor het weerbeeld anders kan uitpakken dan de verwachting aangeeft!     

Weersverwachting Gouda voor de komende 60 uur

Gouda mosimage

Neerslag verwachting voor Gouda de komende 3 uur

Neerslag verwachting voor Gouda

15 daagse trend (weerpluim) van het Europeese weermodel ECMWF

Hittegolf! Vanaf volgend weekend koeler, maar nog steeds zomers.

Weerpluim temperatuur

Uitleg over de weerpluim en een eenvoudige weergave ervan is te vinden op www.meteo-gouda.nl/verwachting-weerpluim 

De normalen (langjarige gemiddelde over de afgelopen 30 jaar (1980-2010)) voor Gouda: 

 

Van 21 tot en met 31 juli:

De gemiddelde maximumtemperatuur bedraagt 21,7 graden.

De minimumtemperatuur ligt in deze periode op 14,2 graden.

Normaal valt er 23,8 mm aan neerslag en schijnt de zon gedurende 74,4 uur.

 

Kans op warme of hitte!

 

Kans op bewolking of zonneschijn!

 

Kans op neerslag! 

 

Kans op onweer!

Onweerskans